My 2 cents on the Muhammad cartoons

I hope this post doesn’t offend some of my Muslim friends, but I do believe that freedom of speech is one of the cornerstones of a free society.

No country – be that the US, China, South Africa, Denmark or Saudi Arabia – can ever claim to endorse real freedom for their people if they don’t allow freedom of speech.

The caricature of Muhammad really tests this freedom. Some countries like South Africa have failed this test allready (see SA’s Sunday Paper’s gagged), but most countries seem to be standing fast.

If Muslims feel offended by these caricatures, then don’t read/buy the papers. I’m offended by many things that the BBC says about Afrikaners, but I don’t threathen the journalist with death. I switch the tv off. I feel that in time most people will see what the truth is.

The other thing of course is that by making such a huge noise about this issue Muslims are alienating themselves even more from the West. Many countries like the Scandinavian countries have been on the “Arab side” for a long time. One reason for this is that they have freedom of press in these countries. If they didn’t most of the public wouldn’t know about the illegal occupation of Palestine.

I myself have also been a vocal supporter of the Palestine cause. I have been in trouble many times for defending the Muslim perspective. But I cannot understand this refusal of Muslims to understand the principle of freedom of speech.

When I refer to Muslims I mean Muslims in general. I’m obviously aware that not all Muslims see this issue in the same way.

3 thoughts on “My 2 cents on the Muhammad cartoons

Add yours

 1. Attie, ek dink nie ek stem heeltemal met jou standpunt saam nie. Ons praat nie hier van ‘n volk in die sin van Afrikaner, of Amerikaner, Brit of Deen nie, ons praat van ‘n geloof. Ons praat van mense wat bereid is om te sterf vir dit wat hulle glo. And I commend them for that.

  Nie dat mens noodwendig daarop reageer nie, maar hoeveel keer het jy nie ook al emails gekry van mense wat ‘n pitisie oor die fliek of daai storie wat Christus as gay/hipokrieties/sondaar etc uitbeeld nie?

  Net soos die mense ‘n reg op vryspraak het, het die muslims ook ‘n reg om daarteen op te staan en vir hulle eer te veg.

  Daar is geen manier wat ons vrede kan nastreef as ons begin met basiese respek vir mekaar het nie.

 2. ilo

  Thx vir die comment.

  Ek dink daar is ‘n fundametele verskil tussen ‘n petisie optrek en ‘n ambassade afbrand. Jy kan nie in ‘n multi-kulturele (of in enige) samelewing geweld (ek neem aan dis wat jy bedoel as jy sO “vir hulle eer te veg”) gebruik om jou standpunte oor te dra nie. Wel jy kan, maar daai samelewing kan dan terugbaklei en dan het ons oorlog. Die Christene (en ek is nie een nie) het dit op die harde manier geleer.

 3. Attie, ek stem saam met jou siening. Vryheid van spraak is hier ter sake, en nie geloof nie. Ek assosieer ooknie as Christen nie, maar moet darem byse dat die spotprente oor die Pous ens het nog nooit geweld onder die Christen geloof ontlok nie. Humor het nog nooit iemand skade aangedoen nie. Die karikatuur is nie in so ‘n sleg lig nie, en vertoon maar net ‘n stukkie waarheid op ‘n humoristiese manier, howel ek persoonlik dink die kunstenaar van die werke is nie baie kunstig nie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: